Varför är det bra att gunga?

Så varför är det bra att gunga? Först och främst – barn älskar att gunga! Att gunga ger leklust, frihetskänslor och pirr i magen. Att tryggt svinga fram över marken när mamma eller pappa puttar på kan vara den ultimata lekstunden för barn i alla åldrar. Det är en enkel lekstund som man kan dela förslagsvis med både familj och små vänner. Att gunga är något som hänger med barn under hela deras uppväxt.

Barn kan gunga i all oändlighet. Det är en syssla som aldrig blir tråkig och pirret i magen av gungningarna tar aldrig slut. Att gunga är dock inte bara en kul lek, utan något som också är väldigt bra för barn. Gungning stimulerar även det vestibulära systemet, vilket stärker motoriken, inlärningsförmågan och koncentrationsförmågan.

Att sjunga medans barnet gungar

Forskningen har visat att att sjunga medans barnet gungar gör att de lär sig takt och rytm på helt nya nivåer. Babygungor från Videung of Sweden är tillverkade för barn från 3 månader. Användningsperioden är upp till 3 år.


Barngungor från Videung of Sweden är för barn från 6 månader eller när barnet kan sitta självständigt. Perfekt för nyfikna bebisar som inte vill ligga ner.
Dessa praktiska inomhus tyggungor är ergonomiska, andas bra och bjuder på komfort för ditt barn. I dessa bekväma gungor kan ditt barn gunga i timmar och på det sättet kan du skapa en fin samspel mellan dig och barnet. Här kan du läsa om vaggvisor som du kan sjunga till ditt barn medans ni gungar.

Gungor skapar modiga barn

Visste du till exempel att en så enkel lekstund som att gunga skapar modiga barn. Det är nämligen en utmaning för barn att våga gunga, ta sats och skapa fart genom att luta sig fram och tillbaka. Om ditt barn gungar kommer det därför att känna sig duktigt och stort, självständigt och få ett bra självförtroende. Att gunga skapar helt enkelt modiga, lugna barn som tror på sin egna förmåga och som vågar utmana sig själva.

När barn gungar får de känna på tyngdkraften. De får se hur gungan hänger löst i luften, och hur svårt det kan vara att ta sig upp på den. Hur kliver man egentligen på en gunga som vinglar fram och tillbaka? Kanske behöver man be mamma eller bästa kompisen om hjälp, eller så klurar man ut det själv efter ett tag. Att gunga gör helt enkelt att små barn får tänka till lite extra.

Lärdomar och kunskaper från att gunga

Det bästa med att gunga är dock att barn lär sig så många nya saker. Hur ska man egentligen få fart på gungan när man väl sitter på den? Det är ett problem man måste lösa genom att röra på sig eller kika på andra som gungar.

Hur man sedan ska få stopp på gungan och kliva av, det är ytterligare en lärdom man måste ta till sig när man gungar. När man gungar lär man sig dessutom att ramla, borsta bort smutsen och försöka igen. Det är nämligen inte alla som lyckas få stopp på gungan och kliva av den när den rör på sig. Kanske är det också därför som barn blir modiga av att gunga. De lär sig helt enkelt att det inte är så farligt att trilla av och slå sig.

Det har också visat sig att fysisk aktivitet är bra för inlärning, koncentration och fokus i skolan. Att gunga är därför den perfekta aktiviteten på raster. Det är alltså inte konstigt att skolgårdar ofta har gungor. Genom att gunga kan ditt barn bli bättre till exempel på problemlösning, öka sitt självförtroende, få ett bättre minne, koncentrera sig bättre och kontrollera den stress som kan uppstå.

Sist men inte minst – allt detta kommer i längden leda till att ditt barn får bra resultat i skolan, blir gladare och får ett bättre självförtroende. Allt på grund av att ditt barn började gunga redan som liten.

Videung of Sweden
Videung of Sweden